ITI Fitter Multiple Choice Questions Paper with Answer PDF

ITI Fitter Multiple Choice Questions with Answer PDF

 
1.What will be the result if the clearance angle in the drill is increased?
A.Poor wedging action
B.Weak cutting edge
C.Rough hole surface
D.Increased point angle
Ans: B
2.An irregularly shaped workpiece is turned on a lathe. which one of the following work-holding accessories is used?
A.Three jaw chuck
B.Two jaw chuck
C.Driving plate
D.Faceplate
Ans: D
3.Solid H.S.S. cutters and carbide inserted tooth cutters are commonly used for milling, the permissible cutting speed of an inserted tooth cutter in relation to that of an HSS cutter is?
A.Twice as much
B.Five to ten times greater
C.smaller
D.Same
Ans: A
4.It is required to machine a single start worm of 2 module (m) and 60 mm pitch diameter, the speed ratio is 40:1, to what length should the worm be cut?
A.21 mm
B.14.6 mm
C.29.3 mm
D.33.3 mm
Ans: C
5.The pattern on the work surface caused by the movement of the cutting tool is called?
A.Waviness
B.Roughness
C.Surface texture
D.Lay
Ans: C
6.A product is said to have the quality when?
A.Its shape and dimensions are within the limits
B.It appears to be very good
C.It is fit for use
D.The choice of material is right
Ans: C
7.Which taper is used on spindle nose of the lathe headstock?
A.Jarno taper
B.Brown and sharp taper
C.Pin taper
D.Morse taper
Ans: D
8.Why do you hold a workpiece lengthwise while machining in a planning machine?
A.It is easier to load workpiece lengthwise
B.The idle time will be minimized
C.The surface quality will be improved
D.The tool life will be increased
Ans: C
9.A hole whose lower deviation is zero is called the basic hole, which one of the following letters indicates basic hole?
A. E
B. F
C. G
D. H
Ans: D
10.Rough and finish boring operations are carried out to machine a hole in a milling machine, for rough boring select?
A.High spindle speed and coarse feed
B.slow spindle speed and coarse feed
C.slow spindle speed and fine feed
D.High spindle speed and fine feed
Ans: B
11.While machining cast iron coolant should be?
A.Dry air
B.Kerosene
C.Machine oil
D.soft water
Ans: A
12.The tool post of a planning machine is mounted on?
A.Apron
B.Cross rail
C.Clapper box
D.Saddle
Ans: C
13.The tensile strength of a metal is its ability to resist fracture when subjected to tensile loads, the tensile strength of metals are expressed in?
A.N/mm sq.
B.Kg/mm sq.
C.N. Metre
D.Kg. Metre
Ans: B
14.Which one of the characteristics of a milling cutter is most suitable for climb milling?
A.Left-hand cutting
B.Teeth material is carbide
C.Larger clearance and rake angle
D.The teeth are straight to the axis of the cutter
Ans:C
15.A gear wheel has 36 teeth and 3 mm module, its pitch diameter is?
A.12 mm
B.75 mm
C.80 mm
D.108 mm
Ans: D

 

If you want to get each and every post, Just press your Keyboard (CTRL+D) to Bookmark our Website

 Follow and Join our Facebook Group Page & Social Site to Get Update daily…

You Can Follow us Facebook Group Page Twitter Google Plus

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Focus Carnival © 2015-2018(All Right Reserved)