Electrical Engineering Materials Objective Questions Answer (PDF)

Sharing is caring!

Electrical Engineering Materials Objective Questions Answer (PDF)

Electrical Engineering Materials Objective Questions for GATE Preparation:

 

1. The metal having the lowest temperature coefficient of resistance is ………… .
(a) gold
(b) copper
(c) aluminum
(d) Kaithal

Answer: A

2. Commonly used conducting materials are …………… .
(a) copper
(b) aluminum
(c) both (a) and(b)
(d) copper and silver

Answer: (c)

3. Which of the following material is preferred for transmitting electing energy over the long distance
(a) Copper
(b) Aluminium
(c) Steel reinforced copper
(d) steel reinforced Aluminium

Answer: (d)

4. The kinetic energy of a bounded electron is ……………
(a) less than that of unbounded electron
(b) greater than that of unbounded electron
(c) equal to that of unbounded
(d) infinite

Answer: (a)

5.The conductivity of a conductor can be increased by ……… .
(a) decreasing its temperature
(b) increasing its temperature
(c) decreasing its vibration
(d) increasing its vibration

Answer: (a)

6. A highly conductive material must have …………… .
(a) highest conductivity
(b) lowest temperature co-efficient
(c) good mechanical strength
(d) all of the above

Answer: (d)

7. Superconductivity is observed for ………….. .
(a) infrared frequencies
(b) d.c. and low frequency
(c) a.c. and high frequency
(d) frequencies having no effect

Answer: (a)

8. The superconductivity is due too ……………. .
(a) the crystal structure having no atomic vibration at 00k
(b) all electrons interact in the superconducting state
(c) the electrons jump into the nucleus at 00k
(d) none of the above

Answer: (a)

9. The value of critical field below the transition temperature will……… .
(a) increase
(b) decrease
(c) remain unchanged
(d) any of the above

Answer: (a)

10. In a superconductor, the value of critical density depends upon ………….. .
(a) magnetic field strength
(b) temperature
(c) either (a) or (b)
(d) both (a) and (b)

Answer: (d)

11. Superconductors are becoming popular for use in ……….. .
(a) generating the very strong magnetic field
(b) manufacture of bubble memories
(c) generating electrostatic field
(d) generating regions free from magnetic field

Answer: (a)

12. High resistively materials are used in …………. .
(a) precision instruments
(b) heating elements
(c) motor starters
(d) all of the above

Answer: (d)

13. …………. Is invariably used for peak load.
(a) Nuclear power plant
(b) steam turbine plant
(c) Pumped storage
(d) None of the above

Answer: (c)

14. Which of the following is not an operating cost?
(a) Maintenance cost
(b) Fuel cost
(c) Salaries of high officials
(d) Salaries of operating staff

Answer: (c)

15. Which of the following is the essential requirement of peak load plant?
(a) It should run at high speed
(b) It should high voltage
(c) It should be small in size
(d) It should be capable of starting quickly

Answer: (d)

16. Large capacity generators are invariable………… .
(a) water cooled
(b) natural air cooled
(c) forced air cooled
(d) hydrogen cooled

Answer: (d)

17. By the use of which of the following power factor can be improved?
(a) Phase advancers
(b) Synchronous compensators
(c) Static capacitors
(d) Any of the above

Answer: (a)

18. An inducting motor has relatively high power factor at…………
(a) rated r.p.m
(b) no lad
(c) 20 percent load
(d) near full load

Answer: (d)

19. Which of the following is the disadvantage due to low power factor?
(a) Poor voltage regulation
(b) Increased transmission losses
(c) The high cost of equipment for a given load
(d) All of the above

Answer: (d)

20. In a distribution system, in order to improve factor, the synchronous capacitors are installed
(a) at the receiving end
(b) at the sending end
(c) either (a) or (b)
(d) none of the above

Answer: (a)

21. Static capacitors are rated in terms of …………
(a) kW
(b) kWh
(c) kVAR
(d) none of the above

Answer: (c)

Next Page


<script>

If you want to get Electrical Engineering Materials Objective Questions just inbox your mail

 

If you want to get each and every post, Just press your Keyboard (CTRL+D) to Bookmark our Website

 Follow and Join our Facebook Group Page & Social Site to Get Update daily...

You Can Follow us Facebook Group Page Twitter Google Plus

9 thoughts on “Electrical Engineering Materials Objective Questions Answer (PDF)

  • December 1, 2018 at 2:06 am
    Permalink

    plz send me this type of mcq question pdf file

    Reply
  • November 20, 2018 at 6:22 pm
    Permalink

    I need some EEE objective question for IT officer of bank exam.please send me.

    Reply
  • September 29, 2018 at 12:35 pm
    Permalink

    NEED Electrical Engineering Materials Objective Questions Answer FOR BWDB PREPARATION.

    Reply
  • July 8, 2018 at 3:53 pm
    Permalink

    hello via samne amar assistant engineer exam ache dpdc te tai kichu materials cachilam

    Reply
  • May 29, 2018 at 8:43 pm
    Permalink

    please sent this pdf as soon as possible

    Reply
  • May 22, 2018 at 11:04 am
    Permalink

    Need all mcq written & viva questions of pgcb egcb bpdb & all power generation companies of bangladesh

    Reply
  • March 14, 2018 at 2:39 pm
    Permalink

    Thanks a lot, Dear Rafiqul Islam for your comment…. I will send you what u wand as early as possible

    Reply
  • March 14, 2018 at 11:06 am
    Permalink

    Drar bro,
    I m EEE a graduate, I need some EEE related doct,like msc admission question,job mcq question and ans,others…

    Thanking&Regards

    Md.Rafiqul islam
    Maintenance engrs
    Crrarive Enfineers

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares