Sharing is caring!

Air Pollution Multiple Choice Questions and Answers PDF

 

1. The major contributor of Carbon monoxide is
a. Motor vehicle
b. Industrial processes
c. Stationary fuel combustion
d. None of the above
(Ans: a)

2. Fugitive emissions consist of
a. Street dust
b. Dust from construction activities
c. Dust from farm cultivation
d. All of the above
(Ans:d)

3. Ozone of finding in
a. Mesosphere
b. Ionosphere
c. Stratosphere
d. Exosphere
(Ans:c)

4. Ozone is formed in the upper atmosphere by a photochemical reaction with
a. Ultraviolet solar radiation
b. Infrared radiation
c. Visible light
d. All of the above
(Ans:a)

5. The principal source of volatile organics (Hydrocarbons) is
a. Transportation
b. Industrial processes
c. Stationary fuel combustion
d. Volcanoes
(Ans:b)

6.The function of automobile catalytic converter is to control emissions of
a. carbon dioxide and hydrogen
b. carbon monoxide and hydrogen
c. carbon monoxide and carbon dioxide
d. carbon monoxide and nitrogen dioxide
(Ans:b)

7. The list of industrial sources of air pollution and their emissions are given. Match the following.
A. Ammonia 1. Carbon monoxide
B. Plating 2. Particulates
C. Fertilizers 3. Metal fumes
The correct order is
a. A-1, B-2, C-3
b. A-3, B-2, C-1
c. A-1, B-3, C-2
d. A-3, B-1, C-2
(Ans:c)

8. The threshold concentration of sulfur dioxide in any industrial activity should not be permitted beyond
a. 2ppm
b. 3ppm
c. 4ppm
d. 5ppm
(Ans:d)

9. The threshold limit of benzene is
a. 15ppm
b. 20ppm
c. 25ppm
d. 30ppm
(Ans:c)

10. Which of the following is used as an antiknock compound in gasoline?
a. tetramethyl lead
b. tetraethyl lead
c. trimethyl lead
d. triethyl lead
(Ans:b)

10. Which of the following is a fermentation product of molasses?
a. Methanol
b. Formaldehyde
c. Ammonia
d. Acetone
(Ans:d)

11. The boiler flue gas is a source of
a. HCl
b. NO
c. HF
d. Volatile organic compounds
(Ans:b)

12. According to EPA of USA, the following is not one of the six major pollutants?
a. Ozone
b. Carbon monoxide
c. Nitrogen oxides
d. Carbon-di-oxide
(Ans:d)

13. The Pollution Standard Index (PSI) scale has spanned from
a. 0-200
b. 0-300
c. 0-400
d. 0-500
(Ans:d)

14. Which of the following is an organic gas?
a. Hydrocarbons
b. Aldehydes
c. Ketones
d. Ammonia
(Ans:d)

15. Which of the following is/are inorganic gas (es)?
a. Carbon monoxide
b. Hydrogen sulfide c. Chlorine
d. All of the above
(Ans:d)

Download PDF

Engineer Torikul Islam
Founder of 'Focus Carnival'
A passionate blogger by heart ❤️❤️❤️. I love to write educational articles to help students. I am a professional Web and Software Developer, SEO Expert and Affiliate Marketer. Md Torikul Islam is also a personal finance blogger. Contact Facebook.Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares