Manufacturing Processes Objective Questions and Answers(PDF)

Manufacturing Processes MCQ Objective Questions and Answers for Production and Industrial Engineer (Mechanical and Power Engineer)  

 

1.In oxy-acetylene welding the flame temperature is
a. 1600-1700°C
b. 2000-2100°C
c. 2500-2600°C
d. 3200-3300°C
(Ans:d)

2.In oxy-acetylene welding colour of oxygen cylinder is
a. Red
b. Maroon
c. Black
d. Brown
(Ans:c)
3.Acetylene can be prepared by the chemical reaction between
a. Water and Calcium carbide
b. Water and Calcium carbonate
c. Hydrogen and Calcium carbide
d. Hydrogen and Calcium carbonate
(Ans:a)
4.Which of the following is an example of fusion welding?
a. Arc welding
b. Forge welding
c. Resistance welding
d. Thermit welding with pressure
(Ans:a)

6.Which of the following welding process is used for welding of sheet metals in automobile and air craft industries?
a. Shield metal arc welding
b. Gas tungsten arc welding
c. Thermit welding
d. Resistance welding
(Ans:d)

7.In which of the following process, heat is created by blacksmith fire
a. Forge welding
b. Spot welding
c. Projection welding
d. Seam welding
(Ans:a)

8.In projection welding, the depth of projection is about
a. 20% of sheet thickness
b. 40% of sheet thickness
c. 60% of sheet thickness
d. 80% of sheet thickness
(Ans:c)

9.In which of the following resistance welding, a large number of welds can be carried out simultaneously
a. spot welding
b. Projection welding
c. Seam welding
d. Percussion welding
(Ans:b)

10.Which resistance welding process is used for making continuous welds between two overlapping pieces of sheet metals?
a. Projection welding
b. Seam welding
c. Flash welding
d. Percussion welding
(Ans:a)

11.The current is not passed continuously in
a. Projection welding
b. Seam welding
c. Flash welding
d. Percussion welding
(Ans:b)

12.In which of the following resistance welding process, electrodes of two copper wheels are used
a. Projection welding
b. Seam welding
c. Flash welding
d. Percussion welding
(Ans:b)

13.Electric resistance welded (ERP) pipes are manufactures by
a. Projection welding
b. Seam welding
c. Percussion welding
d. Flash welding
(Ans:b)

14.Match the following
1. Seam welding 1. rods and pipes of uniform cross section
2. Butt welding 2. Welding satellite tips to tools
3. Percussion welding 3. ERW pipes welding
15.In oxy-acetylene welding the flame temperature is
a. 1600-1700°C
b. 2000-2100°C
c. 2500-2600°C
d. 3200-3300°C
(Ans:d)

16.In oxy-acetylene welding colour of oxygen cylinder is
a. Red
b. Maroon
c. Black
d. Brown
(Ans:c)

17.In oxy-acetylene welding colour of oxygen cylinder is
a. Red
b. Maroon
c. Black
d. Brown
(Ans:b)

18.Acetylene can be prepared by the chemical reaction between
a. Water and Calcium carbide
b. Water and Calcium carbonate
c. Hydrogen and Calcium carbide
d. Hydrogen and Calcium carbonate
(Ans:a)

Manufacturing Processes MCQ Objective Questions and Answers Part-1

Manufacturing Processes MCQ Objective Questions and Answers Part-2

Manufacturing Processes MCQ Objective Questions and Answers Part-3

Next Page

 

If you want to get each and every post, Just press your Keyboard (CTRL+D) to Bookmark our Website

 Follow and Join our Facebook Group Page & Social Site to Get Update daily…

You Can Follow us Facebook Group Page Twitter Google Plus

 

 

Leave a Comment !