Manufacturing Processes Mechanical Engineering(MCQ)Question & Answer

Manufacturing Processes MCQ(Multiple Choice Question) With Answer for Mechanical Engineering and Welding with PDF  

 

1.The following welding process is used to weld fastener to plates without drilling or punching holes?

a. Electroslag welding

b. Oxy-acetylene welding

c. Butt welding
d. Stud welding
(Ans:d)

2.For underwater welding which of the following process is not used?
a. Electroslag welding
b. Shielded metal arc welding (SMAW)
c. Gas tungsten arc welding (GTAW)
d. Gas metal arc welding (MIG)
(Ans:a)

3.The following welding process has greater directional stability due to passage of arc through copper orifice
a. Oxy-acetylene welding
b. Gas metal arc welding (MIG)
c. Gas tungsten arc welding (TIG)
d. Plasma arc welding
(Ans:d)

4. The process which employ an exothermal chemical reaction to develop high temperature
a. Electroslag welding
b. Plasma arc welding
c. Thermit welding
d. Stud welding
(Ans:c)

5. During exothermal chemical reaction in Thermal welding, the temperature is of the order of
a. 2100°C
b. 2700°C
c. 3100°C
d. 3500°C
(Ans:b)

6. Which process is used for repairing of tracks and spokes of driving wheels?
a. Electroslag welding
b. Plasma arc welding
c. Thermit welding
d. Electron beam welding
(Ans:c)

7.Which process allows fusion welds of great depth with minimum width?
a. Electron beam welding
b. Ultrasonic welding
c. Plasma arc welding
d. Friction welding
(Ans:a)

8.Which of the following joint have high corrosion resistance?
a. Welding joint
b. Riveted joint
c. Bolted joint
d. None of the above
(Ans:a)

9.Which of the following ray is not produced during welding?
a. Gamma rays
b. Visible light rays
c. Infrared ray
d. Ultra violet rays
(Ans:a)

10.Single-V and single-U butt welds are used for sheets of thickness
a. upto 10mm
b.5-15mm
c. 10-20mm
d. 15-25mm
(Ans:b)

11.Double-V and double-U butt welds are used for plates of thickness
a. 1-5mm
b. 5-10mm
c. 10-15mm
d. Over 15mm
(Ans:d)

12.Which of the following types is not fillet weld?
a butt joint
b. lap joint
c. T-joint
d. Corner joint
(Ans:a)

13.The metals having good weldability, in descending order are
a. cast steel, iron, carbon steel, cast iron
b. carbon steel, iron, cast steel, cast iron
c. iron, carbon steel, cast steel, cast iron
d. cast iron, iron, carbon steel, cast steel
(Ans:a)

14.In fusion welding, penetration is the ratio of
a. width of the weld to its depth
b. length of the weld to its depth
c. depth of the weld to its width
d. depth of the weld to its length
(Ans:a)

15.Which of the following is an example of plastic welding?
a. Gas welding
b. Arc welding
c. Forge welding
d. Thermit welding
(Ans:c)

16) Which of the following is a not a surface finishing process?
a. Honing
b. Buffing
c. Lapping
d. Turning

ANSWER: Turning

17) Which of the following factors reduce strength of casted components?

a. Blow holes
b. Gas cavities
c. Non-metallic incursions
d. All of the above

ANSWER: All of the above

18) In which of the following processes, material is neither added nor removed but is deformed into desired shape?
a. Surface finishing process
b. Metal forming process
c. Casting
d. Machining

ANSWER: Metal forming process

19) Which of the following component(s) is/are manufactured by powder metallurgy processes?

a. Gears
b. Cutting tools
c. Bearing bushes
d. All of the above

ANSWER: All of the above

20) What is meant by drag in casting process?

a. Upper part of casting flask
b. Molten metal
c. Lower part of casting flask
d. Upper and lower part of casting flask

ANSWER: Lower part of casting flask

21) Casting replica used to make the cavity is called as

a. Mould
b. Pattern
c. Cope
d. None of the above

ANSWER: Pattern

22)The process of joining similar or dissimilar materials by heating them below 450o C using non-ferrous filler material is called as ______

a. Brazing
b. Soldering
c. Welding
d. All of the above

ANSWER: Soldering

23)At forging temperature when a compressive force is applied on the material, it deforms

a. elastically in the direction of least resistance
b. elastically in the direction of maximum resistance
c. plastically in the direction of least resistance
d. plastically in the direction of maximum resistance

ANSWER: plastically in the direction of least resistance

24)What is the average temperature required for hot forging of aluminium alloys?

a. 1100 oC to 1200 oC
b. 350 oC to 525 oC
c. 2000 oC to 2500 oC
d. None of the above

ANSWER: 350 oC to 525 oC

25.Which of the following is true?
a. 1-3, 2-2, 3-1
b. 1-3, 2-1, 3-2
c. 1-2, 2-3, 3-1
d. 1-2, 2-1, 3-3
(Ans:b)

Manufacturing Processes MCQ Question with Answer PDF- Part(1)

Next Page

If you want to get each and every post, Just press your Keyboard (CTRL+D) to Bookmark our Website

 Follow and Join our Facebook Group Page & Social Site to Get Update daily…

You Can Follow us Facebook Group Page Twitter Google Plus

Leave a Comment !

1 thought on “Manufacturing Processes Mechanical Engineering(MCQ)Question & Answer

Comments are closed.