Madhya Pradesh PSC Multiple Choice Questions and Answer (2017-2018)

Madhya Pradesh MPPSC Previous Year Multiple Choice Questions and Answer for (2017-2018)

 

 

1. With whom among the following MANDU is associated ?
A.Jijai Rao
B.Rani Rupmati
C.Allauddin Khan
D.Jhalkari Bai
Answer: B

2.Which one of the following tribes of MP is the Biggest Population ?
A.Saharia
B.Bheel
C.Cole
D.Bharia
Answer: B

3. Where among the following famous place for sculpture “Phadake Studio” is situated ?
A. Gwalior
B.Reva
C.Dhar
D.Bhopal
Answer: C

4. Where is the all India Classical Dance festival organized every year in MP ?
A.Panchmarhi
B.Khajuraho
C.Gwalior
D.Orachha
Answer: B

5. Sometime back, parliament of which country has given extension of Six Months t constitutional assembly to frame new constitution ?
A.Bhutan
B.Nepal
C.China
D.None of above
Answer: B

6.By end of which year America has given call to withdraw 33000 soldiers from afhanistan ?
A.2012
B.2013
C.2014
D.2015
Answer: C

7. In November 2011, the Pakistan and china held a joint military exercise along which of the following river ?
A.Indus
B.Chenab
C.Jhelam
D.None of above
Answer: C

8. Which of the following contries boycotted the International conference on Syria ?
A.China
B.Russia
C.USA
D.Both A, B
Answer: D

9. First lady other than the queen of bitain who had addressed both houses of british parliament is ?
A.India Gandhi
B.Benazir Bhutto
C.Sonia Gandhi
D.Aung San Suukyi
Answer: D

10. Sir creek dispute is in between which of the following two country ?
A.India-Pakistan
B.Afganistan-Pakistan
C.China-India
D.India-Bangladesh
Answer: A

11. Anna Hazare got what place in the list of 36 demonstrators released by TIME Now ?
A.1st
B.5th
C.10th
D.12th
Answer: B

12. Which one of the following is the National Voters day ?
A.5th June
B.1st November
C.25th January
D.8th March
Answer: B

13. Where was the asian shooting championship, 2012 organized ?
A.Kaula lampur
B.Colombo
C.Azerbaijan
D.Doha
Answer: D

14. In which country is Malaya being treated ?
A.Pakistan
B.Britain
C.America
D.Germany
Answer: B

15. In which district of MP is the Industry of traction alternators of Diesel engines proposed in the rail budget 2012-13 ?
A. Satna
B. Gwalior
C. Vidisha
D. Bhopal
Ans: C

16. In which district of P Mandideep Industrial cluster is situated ?
A. Vidisha
B. Bhopal
C. Sehore
D. Raisen
Ans: D

17. In which district of MP is railway sleeper manufacturing factory situated ?
A. Sehore
B. Bhopal
C. Hoshangabad
D. Betul
Ans: A

18. Who was the first woman CM of MP ?
A. Vimla Sharma
B. Vijaya Raje Scindia
C. Nirmala Yadav
D. Uma Bharti
Ans: D

19. Jaldeep Yojana was initially started by MP Govt. from which reservoir ?
A. Indira Sagar
B. Gandhi Sagar
C. Baan Sagar
D. Yehswant Sagar
Ans: A

20. At present, who is the speaker of MP Assembly ?
A. Ishwardas Rohani
B. Mukund Navalkar
C. Sreenivas Tewari
D. None of above
Ans: A

21. Who was the of MP on 1-11-2000 at the time of division f state ?
A. Arjun Singh
B. Digvijay Singh
C. Sundarlal Patwa
D. Virendra Kumar Saklecha
Ans: B

22. From where the Reliance industries got the coal bed Methane reserve in MP ?
A. Suhagpur
B. Guna
C. Balaghat
D. Rewa
Ans: A

23. Where is Dushyant kumar manuscript museum situated ?
A. Bhopal
B. Jabalpur
C. Ujjain
D. Balaghat
Ans: C

24. Who constructed the Sanchi stupa ?
A. Chandragupta
B. Gautam Budha
C. Mahavira
D. Ashoka
Ans: D

25. Which of the following protocol may be used for accessing world wide web ?
A. HTTP
B. SMTP
C. SLIP
D. None of above
Ans: A

26. Which of the following is the valid domain name extension ?
A. .com
B. .gov
C. .net
D. All the above
Ans: D

27. URL Stands for ?
A. Unique resource locator
B. Universal Resource Locator
C. Uniform Resource Locator
D. United Resource Locator
Ans: C

28. E-mail stands for ?
A. Elecrical Mail
B. Electonic Mail
C. Elastic Mail
D. None of above
Ans: D

29. Which of the following is free E-Mail service provider ?
A. Hotmail
B. Rediffmail
C. Yahoo
D. All the above
Ans: D

30. HTML stands for ?
A. Hybrid Text Markup Language
B. Hypertext Markup Language
C. Higher Text Markup Language
D. None of Above
Ans: B

31. A computer virus is ?
A. A computer program that can replicate itself
B. A Virus that affect health of Human Being
C. Both of above
D. None of Above
Ans: A

32. A Computer hacker is ?
A. A person who maintains computer security
B. a person who vilates computer security with malicious intension for personal gain
C. a person responsible for safe operation
D. a person who repairs computer
Ans: B

33. Video conferencing is ?
A. conduct of vide calls using telecom technology
B. Conduct of telephone calls
C. conduct f video conference using a set of telescope technology
D. None of the above
Ans: A

34. Cyber crime is ?
A. Hacking
B. Stalking
C. Denial of Service attach
D. All of the above
Ans: D

35. Which of the following musician was selected in 2013 for Lifetime achievement Grammy Award ?
A. Pandit Grijishankar
B. Jakir Hussaen
C. AR Rehman
D. Pandit Ravishankar
Ans: D

36. MP accountant general’s office is situated in which of the following cities ?
A. Bhopal
B. Gwalior
C. Jabalpur
D. Reva
Ans: B

37. In which city is RCVP Naronha administrative academy situated ?
A. Jabalpur
B. MMussoorie
C. Mumbai
D. Bhopal
Ans: A

38. How many players play on the ground from oneteam in Kho-Kho, Kabaddi, Volleyball and basket ball respectively?
A.7,9,5,6
B.5,6,7,9
C.9,7,6,5
D.5,7,6,9
Answer: C

39. Which of the following award is given by MP Govt.to a coach for his dedication in sports ?
A.Dronacharya Award
B.Parashuram Award
C.Vikram Award
D.Sandipani Award

40. What is the name of the goalkeeper of Indian Hockey team which won gold medals in 1956 and 1964 olympic game ?
A.Dhyanchand
B.Ajitpal singh
C.Roop singh
D.Shankar Laxman
Answer: D

41. Which cricket player among the following has been honored by BCCI giving him CK Naidu Life time achievement Award ?
A.Sunil gavaskar
B.Anil Kumble
C.Sachin Tedulkar
D.Saurav Ganguly
Answer: A

42. Who among the following won the World BilliardChampionship 2012 ?
A.Mike Russel
B.Rupesh Shah
C.Dhruva Sitwala
D.Pankaj Advani

43. Who among the following was awarded the prestigious “Kalidas Saan” of MP Government in November 2012 ?
A.Lata Mangeskar
B.Amir Khan
C.Anupam Kher
D.Pandit Ravishankar
Answer: C

44. Maximum soyabean is produced in which area of MP among the following ?
A.Malwa
B.Bundelkhand
C.Baghelkhand
D.None of above
Answer: A

45. The boundary of which district of MP among following does not touch UP ?
A.Bhind
B.Satana
C.Shivpuri
D.Sheopur
Answer: D

46. Which one of the following is the smallest district of MP by population ?
A.Sheopur
B.Raisen
C.Datia
D.Harda
Answer: D

47. Who among the following was the First CM of MP ?
A.Ravishankar Shukla
B.Kailash Katju
C.Pattabhi Sitarammaiya
D.None of above
Answer: A

48. What is the Number of Jyortirlings in MP out of twelve jyortirlingas of India ?
A.1
B.2
C.3
D.4
Answer: B

49. All offences punishable under the protection of Civil Right Act. 1955 are ?
A. Cognizable and Non-Bialable
B. Cognizbale and Non-Compoundable
C. Non-Cognizable and Bialable
D. Non-Cognizable and commoundable
Ans: B

50. An offence arising out of “Untouchability” would not made out where ?
A.The act of accused with regard to the enjoyment f benefit under a charitable trust created for the benefit of any section of the general public
B. The act of accused is with regard to the use of finery
C. As accused is not being copetent to commit an offence
D. The accused and complainant victim belong to the same social group.
Ans: D

 

If you want to get each and every post, Just press your Keyboard (CTRL+D) to Bookmark our Website

 Follow and Join our Facebook Group Page & Social Site to Get Update daily…

Facebook Group Page          Twitter        Google Plus

Please Like Our Facebook Page:

Leave a Comment !