ITI Welding Multiple Choice Question-MCQ with Answer(PDF)

ITI Manufacturing Management Welding MCQ(Multiple Choice Questions) with Answer(PDF) for Mechanical Engineers (Part-1) 

 

1.Which flame is suitable for welding of ferrous metals, Cu and Al alloys?
a. Oxidising flame
b. Carburising flame
c. Neutral flame
d. None of the above
(Ans:c)

2.Which flame is suitable for cutting operations?
a. Oxidising flame
b. Carburising flame
c. Neutral flame
d. None of the above
(Ans:a)

3. Which flame is suitable for welding of non ferrous metals (brasses and bronzes)?
a. Oxidising flame
b. Carburising flame
c. Neutral flame
d. None of the above
(Ans:a)

4. Which flame is suitable for welding steel?
a. Oxidising flame
b. Carburising flame
c. Neutral flame
d. None of the above
(Ans:b)

5.Which of the following is not true for gas welding?
a. Heat effected zone and distortion are less as compare to arc welding
b. It is suitable for thin sheets
c. It is slower than arc welding
d. There are safety problems in storing and handling the gases
(Ans:a)

6.The temperature of arc in case of arc welding is
a. 2000°C
b. 2600°C
c. 3000°C
d. 3600°C
(Ans:d)

7.In arc welding, arc initiation voltage is of the order
a. 20-60V
b. 60-100V
c. 100-140V
d. 140-180V
(Ans:b)

8.A gap of _______ is maintained for producing sound weld
a. 1mm
b. 3mm
c. 5mm
d. 7mm
(Ans:b)

9.Which of the following welding process uses non-consumable electrode?
a. Gas tungsten arc welding (TIG)
b. Shielded metal arc welding
c. CO2 shielded welding
d. Gas metal arc welding (MIG)
(Ans:a)

10. In arc welding, the three elements to be controlled to obtain satisfactory welding operation are
a. Current, voltage and speed of travel
b. Current, voltage and arc length
c. Current, arc length and speed of travel
d. Voltage, arc length and speed of travel
(Ans:a)

11. In Gas tungsten arc welding (TIG) the following polarity is used
a. Direct current straight polarity (DCSP)
b. Direct current reverse polarity (DCRP)
c. Alternating Current high frequency (ACHF)
d. All of the above
(Ans:d)

12. Heat is created by chemical reaction in
a. Resistance welding
b. Oxy-acetylene welding
c. Tungsten arc welding
d. Thermit welding
(Ans:d)

13. The voltage used in resistance welding is generally kept between
a. 4-12 volts
b. 12-20 volts
c. 20-28 volts
d. 28-36 volts
(Ans:a)

14. The heat generated (H) in resistance welding is expressed by
a. I2Rt
b. IR2t
c. IRt2
d. 2IRT
(Ans:a)

15.The voltage needed in resistance welding does not depend upon
a. Composition
b. Area
c. Thickness of weld
d. Length of weld
(Ans:d)

16.Which of the following statement(s) is/are true for resistance welding?
i. The time for which current flows is very important
ii. After switching off the current, the pressure is maintained until the weld cools
iii. Water is circulated through hollow electrodes to cool the electrodes
a.i & ii
b. i & iii
c. ii & iii
d.i, ii & iii
(Ans:d)

17. In resistance welding, two electrodes are made of
a. Aluminium
b. Copper
c. Iron
d. Bronze
(Ans:b)

18.Which of the following is not a resistance welding?
a. Spot welding
b. Butt welding
c. Pressure welding
d. Percussion welding
(Ans:c)

19. The resistance welding process suitable for welding ferrous and non-ferrous metals upto 8mm thickness is
a. Spot welding
b. Projection welding
c. Butt welding
d. Pressure welding
(Ans:a)

20.In spot welding, for lap joint, the diameter of welded zone (weld nugget) should be
a. 4t+2.5mm
b. 8t+2.5mm
c. 12t+2.5mm
d. 2t+2.5mm

Where ‘t’ is thickness of sheet
(Ans:d)

21.In spot welding, the spacing between two spot welds is
a. 4t
b. 8t
c. 12t
d. 16t
(Ans:c)

22.In spot welding, the tip diameter of electrode is about
a. √t
b. √2t
c. 2√t
d. √3t
(Ans:a)

23.Which of the following gas mixtures is not used in Gas tungsten arc welding (TIG)?
a. Argon-Helium
b. Argon-Nitrogen
c. Argon-Hydrogen
d. Argon-Carbon dioxide
(Ans:b)

24. In Gas metal arc welding (MIG) which of the following polarity is generally used
a. Direct current straight polarity (DCSP)
b. Direct current reverse polarity (DCRP)
c. Alternating Current high frequency (ACHF)
d. All of the above
(Ans:a)

25. Which welding process is used to join two thick plates in one single pass?
a. Oxy-acetylene welding
b. Gas tungsten arc welding (TIG)
c. Gas metal arc welding (MIG)
d. Electroslag welding
(Ans:d)

Next Page

If you want to get each and every post, Just press your Keyboard (CTRL+D) to Bookmark our Website

 Follow and Join our Facebook Group Page & Social Site to Get Update daily…

You Can Follow us Facebook Group Page Twitter Google Plus

 

Leave a Comment !

2 thoughts on “ITI Welding Multiple Choice Question-MCQ with Answer(PDF)

Comments are closed.