D.C Motor Electrical Machine Multiple Choice Questions and Answers-PDF

D.C Motor Electrical Machine Engineering Multiple Choice Questions and Answers Preparation for GATE 

 

1. Which of the following law/rule can he used to determine the direction of rotation of D.C. motor ?
(a) Lenz’s law
(b) Faraday’s law
(c) Coloumb’s law
(d) Fleming’s left-hand rule
Ans: d

2. Which of the following load normally needs starting torque more than the rated torque?
(a) Blowers
(b) Conveyors
(c) Air compressors
(d) Centrifugal pumps
Ans: b

3. The starting resistance of a D.C. motor is generally
(a) low
(b) around 500 Q
(c) 1000 Q
(d) infinitely large
Ans: a

4. The speed of a D.C. series motor is
(a) proportional to the armature current
(b) proportional to the square of the armature current
(c) proportional to field current
(d) inversely proportional to the armature current
Ans: d

5. In a D.C. series motor, if the armature current is reduced by 50%, the torque of the motor will be equal to
(a) 100% of the previous value
(b) 50% of the previous value
(c) 25% of the previous value
(d) 10% of the previous value
(e) none of the above
Ans: c

6. The current drawn by the armature of D.C. motor is directly proportional to
(a) the torque required
(b) the speed of the motor
(c) the voltage across the terminals
(d) none of the above
Ans: a

7. The power mentioned on the name plate of an electric motor indicates
(a) the power drawn in kW
(b) the power drawn in kVA
(c) the gross power
(d) the output power available at the shaft
Ans: d

8. Which D.C. motor has got maximum self loading property?
(a) Series motor
(b) Shunt motor
(c) Cumulatively compounded ‘motor
(d) Differentially compounded motor
Ans: d

9. Which D.C. motor will be suitable along with flywheel for intermittent light and heavy loads?
(a) Series motor
(b) Shunt motor
(c) Cumulatively compounded motor
(d) Differentially compounded motor
Ans: c

10. A D.C. series motor is that which
(a) has its field winding consisting of thick wire and less turns
(b) has a poor torque
(c) can be started easily without load
(d) has almost constant speed
Ans: a

11. For starting a D.C. motor a starter is required because
(a) it limits the speed of the motor
(b) it limits the starting current to a safe value
(c) it starts the motor
(d) none of the above
Ans: b

12. The type of D.C. motor used for shears and punches is
(a) shunt motor
(b) series motor
(c) differential compoutid D.C. motor
(d) cumulative compound D.C. motor
Ans: d

13. If a D.C. motor is connected across the A.C. supply it will
(a) run at normal speed
(b) not run
(c) run at lower speed
(d) burn due to heat produced in the field winding by .eddy currents
Ans: d

14. To get the speed of D.C, motor below the normal without wastage of electrical energy is used.
(a) Ward Leonard control
(b) rheostatic control
(c) any of the above method
(d) none of the above method
Ans: a

15. When two D.C. series motors are connected in parallel, the resultant speed is
(a) more than the normal speed
(b) loss than the normal speed
(c) normal speed
(d) zero
Ans: c

16. The speed of a D.C. shunt motor more than its full-load speed can be obtained by
(a) decreasing the field current
(b) increasing the field current
(c) decreasing the armature current
(d) increasing the armature current
Ans: a

17. In a D.C. shunt motor, speed is
(a) independent of armature current
(b) directly proportional to the armature current
(c) proportional to the square of the current
(d) inversely proportional to the armature current
Ans: a

18. A direct on line starter is used: for starting motors
(a) up to 5 H.P.
(b) up to 10 H.P.
(c) up to 15 H.P.
(d) up to 20 H.P.
Ans: a

19. What will happen if the back e.m.f. of a D.C. motor vanishes suddenly?
(a) The motor will stop
(b) The motor will continue to run
(c) The armature may burn
(d) The motor will run noisy
Ans: c

20. In case of D.C. shunt motors the speed is dependent on back e.m.f. only because
(a) back e.m.f. is equal to armature drop
(b) armature drop is negligible
(c) flux is proportional to armature current
(d) flux is practically constant in D:C. shunt motors
Ans: d

21. In a D.C. shunt motor, under the conditions of maximum power, the current in the armature will be
(a) almost negligible
(b) rated full-load current
(c) less than full-load current
(d) more than full-load current
Ans: d

22. These days D.C. motors are widely used in
(a) pumping sets
(b) air compressors
(c) electric traction
(d) machine shops
Ans: c

23. By looking at which part of the motor, it can be easily confirmed that a particular motor is D.C. motor?
(a) Frame
(b) Shaft
(c) Commutator
(d) Stator
Ans: c

24. In which of the following applications D.C. series motor is invariably tried?
(a) Starter for a car
(b) Drive for a water pump
(c) Fan motor
(d) Motor operation in A.C. or D.C.
Ans: a

25. In D.C. machines fractional pitch winding is used
(a) to improve cooling
(b) to reduce copper losses
(c) to increase the generated e.m.f.
(d) to reduce the sparking
Ans: d

26. A three point starter is considered suitable for
(a) shunt motors
(b) shunt as well as compound motors
(c) shunt, compound and series motors
(d) all D.C. motors
Ans: b

27. In case-the conditions for maximum power for a D.C. motor are established, the efficiency of the motor will be
(a) 100%
(b) around 90%
(c) anywhere between 75% and 90%
(d) less than 50%
Ans: d

28. The ratio of starting torque to full-load torque is least in case of
(a) series motors
(b) shunt motors
(c) compound motors
(d) none of the above
Ans: b

29. In D.C. motor which of the following can sustain the maximum temperature rise?
(a) Slip rings
(b) Commutator
(c) Field winding
(d) Armature winding
Ans: c

If you like our web Bookmark our Web Now, Just Type(CTRL+D), Follow our Social Site to Get Update daily.

Facebook Group Page  Twitter Google Plus 

Like Our Facebook Page

Leave a Comment !