Assam PSC(APSC) Multiple Choice Questions with Answer 2014-2015

Multiple Choice Questions with Answer on Assam APSC Public Service Commission Exam-2015

 

 

1. Who wrote ‘Vande Matram’?
(A) Muhammad Iqbal
(B) Sarat Chandra Chatterjee
(C) Bankim Chandra Chaterjee
(D) Rabindra Nath Tagore
Ans: (C)

2. The earliest historical dynasty of Assam was that of the
(A) Palas
(B) Varmans
(C) Narakas
(D) Salastambhas
Ans: (B)

3. The first tea company established in Assam was
(A) Jorhat Tea Company
(B) Assam Company
(C) Assam-Bengal Tea Company
(D) None of the above
Ans: (B)

4. The Indian National Congress was founded during the viceroyalty of
(A) Lord Canning
(B) Lord Dufferin
(C) Lord Amherst
(D) Lord Curzon
Ans: (B)

5. ‘Do or Die’ was the slogan during
(A) the Swadeshi Movement
(B) the Non-Cooperation Movement
(C) the Civil Disobedience Movement
(D) the Quit India Movement
Ans: (D)

6. Which of the following Land Settlement Systems was followed in Assam?
(A) Ryotwari
(B) Zamindari
(C) Mahalwari
(D) None of the above
Ans: (A)

7. A. O. Hume was a
(A) scientist
(B) social worker
(C) civil servant
(D) military commander
Ans: (C)

7. Female literacy rate in India as per the Census Data, 2011 stands at
A. 64.6%
B. 70.3%
C. 62.5%
D. 68.2%
Answer: A (As per India Census 2011 data, female literacy rate in India is 64.6%)

8. In the last one decade, which among the following sectors has attracted the highest foreign direct investment inflows into india?
A. Chemicals other than fertilizers
B. Service Sector
C. Food processing
D. Telecommunication
Answer: B (As per official GOI data, FDI contribution is highest in Service Sector.)

9. Which Indian economist helped create the United Nations Human Development Index?
A. Jagdish Bhagawati
B. Amartya Sen
C. Arvind Panagariya
D. Ashok Desai
Answer: B (Amartya Sen)

10. In India, which one among the following formulates the fiscal policy?
A. The planning Commission
B. The ministry of finance
C. The finance commission
D. The reserve bank of India
Answer: C ( The Ministry of Finance)

11. The committee that recommended abolition of tax rebate under Section 88 is
A. Chelliah Committee
B. Kelkar Committee
C. Shome Committee
D. None of the above

Answer: B (Kelkar Committee recommended abolition of tax rebate under Section 88)

12. VAT is imposed
A. Directly on consumer
B. on the first stage of production
C. on the final stage of production
D. on all stages between production and final sale
Answer: D (VAT is imposed in all stages from production to sale)

13. SEBI is a/an
A. statutory body
B. advisory body
C. constitutional body
D. non-statutory body
Answer: A (SEBI is now a statutory body)

14. In Indiam inflation is measured on the basis of
A. Consumer Price Index
B. Wholesale price Index
C. Human Development Index
D. Market Forces
Answer: B (Wholesale Price Index)

15. The terra-cotta industry in Assam has developed in
A. Goalpara District
B. Barak Valley
C. Dhubri District
D. Tinsukia District
Answer: C (Dhubri District)

16. A rise in the general price level may be caused by
A. a decrease in the aggregate level of output
B. an increase in the effective demand
C. an increase in the supply of money
D. (A) and (c) only
Answer: D

17. In single-brand retail, the Government of India has raised FDI limit through FIPB from 49% to
A. 51%
B. 74%
C. 100%
D. None of the above
Answer: C (FDI in single-brand retail has been increased to 100%)
18. Which of the following types of budgeting is followed in India?
(A) Plural budgeting
(B) Cash budgeting
(C) performance budgeting
(D) Surplus budgeting
Ans: (C)

19. Which of the following Articles of the Constitution of India is related to the independence of the Union Public Service Commission?
(A) Article 323
(B) Article 324
(C) Article 325
(D) Article 326
Ans: (A)

20. Which of the following Schedules to the Constitution of India relates to languages?
(A) 7th Schedule
(B) 8th Schedule
(C) 9th Schedule
(D) 10th Schedule
Ans: (B)

21. The French philosopher Rousseau belonged to the
(A) eighteenth century
(B) sixteenth century
(C) fifteenth century
(D) seventeenth century
Ans: (A)

22. Which of the following can initiate the process of impeachment of the President of India?
(A) Any House of the Parliament
(B) The Lok Sabha alone
(C) The Rajya Sabha alone
(D) The Supreme Court of India
Ans: (A)

23. Which of the following is not a part of the financial management?
(A) Preparation of the budget
(B) Approval of the budget by the Cabinet
(C) Execution and rendering of accounts
(D) Audit and accounts of public expenditure
Ans: (C)

24. Under the Assam Panchayat Act, 1994, the quorum for the meeting of the Gram panchayat is
(A) one-half of the total number of members
(B) one-half of the total number of members present
(C) one-third of the total number of members
(D) one-third of the total number of members present
Ans: (C)

25. Who initiated the Home Rule Movement in India?
(A) Chittaranjan Das
(B) Lajpat Rai
(C) Annie Besant
(D) Maulana Azad
Ans: (C)

26. The Indus Valley Cilvilization belongs to the
(A) Palaeolithic Age
(B) Mesolithic Age
(C) Neolithic Age
(D) Chalcolithic Age
Ans: (D)

27. Who among the following was the first to visit India?
(A) Huen Tsang
(B) I-Tsing
(C) Fa-Hien
(D) Megasthenes
Ans: (D)

28. Ahalya Bai was distinguished
(A) Maratha leader
(B) Rajput leader
(C) Sikh leader
(D) Mughal leader
Ans: (A)

29. During which period did the East India Company begin to build up its territorial power in India?
(A) Beginning of the 18th century
(B) Last quarter of the 17th century
(C) Middle of the 18th century
(D) First quarter of the 19th century
Ans: (C)

30. What is the date of the Third Battle of Panipat?
(A) AD 1551
(B) AD 1661
(C) AD 1761
(D) AD 1861
Ans: (C)

31. Which Act transferred power from the Company to the Crown in India?
(A) Act of 1861
(B) Act of 1892
(C) Act of 1858
(D) Act of 1853
Ans: (C)

32. The first railway line in India was laid in
(A) 1852
(B) 1853
(C) 1857
(D) 1885
Ans: (B)

33. The slogan ‘Inquilab Zindabad’ was given by
(A) Chandrashekhar Azad
(B) Muhammad Iqbal
(C) Bhagat Singh
(D) Mahatma Gandhi
Ans: (B)

34. Which of the following events can be ascribed to the year 1919?
(A) Jallianwala Bagh Massacre
(B) Partition of Bengal
(C) Permanent Settlement of Bengal
(D) Subsidiary Alliance
Ans: (A)

35. In 1826, the Treaty of Yandaboo was sigried by which the British practically occupied Assam from the Burmese, In which year was
Burma annexed by the British?
(A) 1837
(B) 1826
(C) 1864
(D) 1891
Ans:
36. The recommendations of the 13th Finance Commission have been operational for the period
A. 2010-2015
B. 2011-2016
C. 2012-2017
D. None of the above
Answer: A (2010-2015)

37. Which of the following statements is correct for the Planning Commission of India?
A. It is not defined in the Indian Constitution.
B. Members and the Vice Chairman do not have fixed working duration
C. Its members do not require any minimum educational qualification
D. All of the above
Answer: D

38. Decentralized planning on the basis of Panchayati Raj institutions was recommended by
A. Ashok Mehta Committee
B. Gadgil Committee
C. Mahalanobis Committee
D. Balwant Rai Mehta Committee
Answer: D (Balwant Rai Mehta Committee)

39. The minimum Needs Programme was introduced in the
A. Fourth Plan
B. Fifth Plan
C. Sixth Plan
D. Seventh Plan
Answer: B. Minimum Needs Programme was introduced in Fifth Five Year Plan(1974–78)

40. There was a plan holiday in India during
A. 1955-1958
B. 1961-1964
C. 1971-1974
D. None of the above
Answer: D ( Plan holiday was in 1966-1969).

41. What was set up in 1950 for conducting large-scale surveys to meet the data needs of the country for the estimation of the national
income and related aggregates?
A. The Planning Commission
B. The National Sample Survey
C. The Bureau of Industrial Costs
D. The Central Statistical Organization
Answer: B

42. Which of the following is not correct in respect of the term disinvestment?
A. Reduction of public debt
B. A process of privatization
C. Release of large amounts of public resources locked up in non-strategic public sector enterprise
D. Revival of public sector enterprises
Answer: A

43. Which is the new tax regime proposed to be introduced in the country?
A. GST (Goods Services Tax)
B. VAT (Value Added Tax)
C. Agricultural Income Tax
D. Central Excise
Answer: A (GST)

44. The first systematic attempt of economic planning in India was made in the year
A. 1934
B. 1937
C. 1943
D. 1944
Answer: A (M. Visvesvaraya attempted economic planning in 1934)

45. The minimum amount of calorie-based definition of poverty in India was accepted in them
A. Fourth Plan
B. Fifth Plan
C. Sixth Plan
D. Seventh Plan
Answer: C (Sixth Plan)

46. Under decentralized planning, a planning committee is set up at which level?
A. Block
B. Subdivision
C. District
D. Gaon Panchayat
Answer: C

47. Which is the largest plain of the world?
A. Siberian Plain
B. Indo-Gangatic Plain
C. The Prairies
D. The Steppe Land
Answer: A (Siberian Plain)

48.How much percent of the Indian landmass is covered by the State of Assam?
A. 3.39%
B. 2.39%
C. 4.39%
D. 2.93%
Answer: B

49. Which of the following seas is without a coastline?
A. Black Sea
B. Mediterranean sea
C. Sargasso sea
D. Sea of Azov
Answer: C (Sargasso sea)

 

If you want to get each and every post, Just press your Keyboard (CTRL+D) to Bookmark our Website

 Follow and Join our Facebook Group Page & Social Site to Get Update daily…

Facebook Group Page          Twitter        Google Plus

Please Like Our Facebook Page:

Leave a Comment !

1 thought on “Assam PSC(APSC) Multiple Choice Questions with Answer 2014-2015

Comments are closed.